Wednesday, 3 July 2019

Wedding Songs


Pilihan lagu by my sis Fadzlina & me. Well, bagi sesetengah orang lagu yang diputar sepanjang majlis mungkin nothing or tak kisah. But, matter to me walaupun pengurus RTDH kata pilihan lagu-lagu by bahagian audio selama ni agak okey.

Siapa pernah pergi wedding yang pasang lagu dangdut? Lagu Pelamin Anganku Musnah, lagu Di Sana Menanti Di Sini Menunggu, Tenda Biru? Yes, hanya lagu, tapi saya tak nak berlaku kejadian lagu pelik-pelik so better prepare sendiri. Puas hati, bila tengok balik video dengar background lagu semua love songs yang sesuai dengan majlis kami.

Waktu pendrive diserahkan, bahagian audio ada tanya tentang lagu nasyid. But, saya tolak since tak sesuai dengan majlis saya. Ye la, panggil orang menari, lepas tu pasang lagu nasyid?

Nah, ni belanja korang senarai lagu yang saya pasang masa wedding aritu. Mana la tau korang tengah mencari lagu. Tapi lagu-lagu taste kakak ler. Dari era hitam putih sampai le yang sekarang. Most of lagu pilihan iols ialah era 90-an. 

Songs

2 Become 1 - Spice Girls
A Thousand Years -Christina Perri
Akhirnya Ku Menemukanmu – Naff
Aku Cinta – Ernie Zakri & Syamel
Aku Cinta Padamu – Shiela Majid
Aku dan Dirimu - BCL feat Ari Lasso
All My Life - KC & Jojo
Anugerah Terindah – Black
Apa Saja – KRU
Because You Loved Me – Celine Dion
Belaian Jiwa – Innuendo
Bertahta Dihati – Farahdhiya
Bila Rindu – Ruffedge
Bukti – Virgoun
Can’t Take My Eyes of You – (many version)
Dealova – Once
Dengarlah Bintang Hatiku – Demeisis
Dia - Anji
Dua Insan – M.Nasir & Yunizar
Erti Cinta – Maya Karin
Eternal Flame - Atomic Kitten
Ever Lasting Love – Gerard Joling
From This Moment – Shania Twain
Hanya Sekali – Feminin
Hingga Akhir Waktu – Nine Ball
How Do I Live – Trisha Yearwood
I Do (Cherish You) - 98 Degree
I Swear – All 4 One
I Want To Spend My Lifetime Loving You – Marc Anthony feat Tina Arena
I’m Yours – Jason Mraz
Jatuh - Adam AF
Kamu yang Ku Tunggu – Rossa feat Afghan
Kasih Tercipta – Faizal Tahir
Kau Ilhamku – Man Bai
Keabadian Cinta  - Anuar Zain
Kehebatan Cinta – Jamal Abdillah feat Francesca Peter
Ku Pinang Kau Dengan Bismillah – Rossa feat Ungu
Ku Tak Sanggup – Kris Dayanti
Lagu Kita – Vidi Aldiano
Love You Like A Love Song – Sami
Lucky – Jason Mraz
Marry Me – Mark Adam
Marry You – Bruno Mars
Muara Hati – CTDK & Hafiz
My Baby You – Marc Anthony
My Heart – Acha Septriasa feat Irwan Shah
Nothing’s  Gonna Change My Love For You – (many version)
Now and Forever – Richard Mark
One In The Million – Bosson
Ragaman – Faizal Tahir
Relakan Jiwa – Hazama
Sampai Ke Hari Tua - Aizat Amdan
Sampai Syurga - Faizal Tahir
Sedetik Lebih – Anuar Zain
Sehidup Semati – Juliana Banos feat Indigo
Seindah Biasa – CTDK
Sejati – Faizal Tahir
Seluruh Cinta – Ct feat Cakra Khan
Semoga Abadi – Misha Omar
Sempurna – Andra & The Backbone
Sentuhan Listikmu – M. Nasir
Sesucinya Cintamu - Anuar Zain
Sesungguhnya Aku - Alif Satar
Sumpah & Cinta Matiku – Nidji
Teman Hidup – Tulus
Tercipta Untukku – Ungu
Terima Kasih Cinta - Afghan
Terlanjur Cinta – Rossa
Terukir Di Bintang – Yuna
This I Promise You – NSYNC
Truly Madly Deeply – Savage Garden
Wanita Terbahagia – BCL
When You Tell Me That You Love Me – Diana Ross

Wednesday, 29 May 2019

Post Wedding Photoshoot

Uols mesti ada terbaca kisah rempan kakak pasal gambar kahwin kan? Jadi bagi mengubat rasa sakit hati kakak, makanya buat sesi postwedding photoshoot jua. Mujur lah encik suami sudi melayan karenah bini bertuah dia ni, dalam pada sakit-sakit lutut tu, gagah jua. Nak share la dengan korang mana tahu ada antara servis yang iols guna ni berkenan di hati korang.

White Dress

Photog : Saiful Chin
MuA : IG Fatin Alwani
Henna : IG Melurizabyel
Hand Bouquet : IG Fleurytale
Pakaian : EEE Bridal
Lokasi : Pine Forest, UPM Serdang


Nak nangis tau rasa masa dapat gambar-gambar hahahaha melets sangat macam dalam majalah pengantin. Puas hati. Saiful ni photog otai. Berapa ramai dah artist kahwin ambik servis dia. Izara Aishah, Dayah Bakar, eh ramai lagi la. Raw photo ada 1000+ yer! Memang puas hati sungguh-sungguh.

Yang henna and MuA tak perlu diperkenalkan lagi, sebab Mua & henna artist yang sama masa kahwin aritu. Memang beramah tamah bagai. Dah kenal katakan. Untuk makeup kakak minta Fatin kekalkan konsep cam resepsi dulu tu dan untuk henna iols minta Fatin buat design lain yang iols jumpa kat IG.

Bunga tangan macam nak pengsan mencari orang yang sanggup buat. Ada yang dekat tapi tak boleh delivery, kena self pick up. Adoi....sampai la terjumpa IG Fleurytale, bila tanya boleh delivery, boleh la pulak. Harga pulak munasabah, terus on. Just bagi Elisa skim warna bunga tangan yang saya nak, up to her creativity and imaginaton nak buat macam mana. Tak sempat jumpa pun pagi tu sebab tengah makeup. But bunganya melets sangattttttt. Photog, MuA & Henna Artist puji sebab bunga tu outstanding, enhance everything since kami pakai baju putih dan makeup pun soft doll gittew. 



Baju Nikah

Photog : Moment Capture Photography (MCP)
Hand bouquet : sendiri bikin
Pakaian : H2T sendiri punya
Lokasi : Fraser Hills, Raub Pahang


Ini adalah kali pertama saya berurusan dengan photog, MuA dan henna artist ini. 

Dengan photog saya berhubung dengan Nad. MCP ni suami isteri jadi photog, based di Bentong, Pahang. Yang ni memang iols puji sebab kalau nak buat scene romantik-romantik kita tak reti, senang diaorang tolong tunjuk contoh. Saya puji sikap helpful dan banyak bersabar Nad ketika dalam proses nak booking. Macam-macam hal di pihak kakak ni ha. Nad memang peramah dan layan je segala isu or apa-apa yang kita nak tanya. 

Dengan Hamidah juga kali pertama. Dah lama teringin nak makeup dengan Mida, maklumla MuA tersohor di Raub ni. Mida pun peramah dan mudah la sangat berurusan. Saya suka cara Mida potong crease saya, sangat sesuai dengan bentuk mata saya yang spesis hooded eyes ni.

Maieza henna artist yang teramat sangat muda. Kakak suka orang-orang muda remaja fokus buat benda yang korang suka sampai jadi income. Maieza mengukir white henna dengan sangat teliti. Masa yang diambil lebih kurang 2 jam. Design repeat design henna masa nikah.


Ragaman

Photog : Moment Capture Photography
MuA : Hamidah Makeover
Pakaian : Sendiri punya
Lokasi : Rumah Kelahiran Najib Razak/ Muzium Lipis


Nad juga bagi kakak rate harga photoshoot untuk dua sesi yang sangat munasabah. Both Nad & husbandnya sangat passionate dalam bidang photography, both of them memang buat homework ye, nak-nak style pose, maklumla kadang kita ni dah penat tak boleh nak pikir. Bergambar sampai puas.

Again untuk sesi ni makeup dengan Mida. Kali ni minta makeup style klasik. Lawo dak? Cakap la lawo. Tapi nape gambo selfie iols nampak kurus, bila bergambo berwajah pinggan?


disclaimer : 
kakak bagi gambar-gambar yang munasabah untuk korang tatap, bagi yang over kang korang muntah hijau!

Wednesday, 22 May 2019

VR Girl Power 2019


Haaa ada lagi rupanya larian yang kakak join.  Lupa nak update uols. Larian sendu je. 


Menambah koleksi medal yang dah sedia ada. Tak tau bila nak running semula lepas ni. Bagi bertenang dulu. Cuaca yang panas melampau, kakak tak mampu. 



Friday, 17 May 2019

My First Messnite


Yeehaaa merasa jua kakak nak attend messnite. Kali pertama encik husband ajak last minute nau. Maklum le jauh, mana boleh buat kerja last minute gitu. 

Kali kedua ni timingnya lebih proper. Kakak dapat buat persiapan dengan sepatutnya ikut rules yang dah ditetapkan. Encik suami dah forward siap-siap do & dont terutamanya bab pakaian. Dan of course la bab pakaian yang kakak risaukan. 


Pakaian untuk wanita : Do
1) Baju kurung 
2) Baju kurung moden yg labuh 
3) Kebaya labuh
4) Kalau pregnant pun kena pakai pakaian yang two pieces ye
5) Baju cheongsam labuh sampai tumit, berlengan (pendek or panjang), belahan hanya 12cm
6)  Baju sari, berlengan (pendek or panjang), tutup bahagian perut. 

Don't
1) Kebaya pendek 
2) Kurung kedah 
3) Kain yang terbelah 
4) Jubah
5) Caftan 
6) Warna putih kepala sampai kaki
7) Warna kuning diRaja
8) Seksi
9) Jarang
10) Terlalu ketat

Selendang
Yang free hair or yang pakai turban di kepala je kena pakai selendang lekat dibahu kanan. 

Kasut : Do
1) Court shoe type (hauk la kakak gi dinner pakai kasut pergi court kakak hahaha) 
2) Maksimum tinggi 2.5 inci

Don't
1) Tinggi melampau
2) Sandal
3) Selipar
4) Tumit tajam (kasut kakak semua tumit tajam! memang kena beli kasut baru) 

Handbag
Yang ni of course la kena pakai clutch bag. Lagi sesuai dengan majlis. Untuk tambahan beli clutch holder, senang nak sangkut beg kita kat meja nanti. Clutch dan holdernya memang kakak dah sedia ada so keluarkan dari gerobok je.


Makeup
Walaupun korang seorang MuA tersohor, ko tak payah feeling la nak pakai makeup paling vavavoom 5 batu dah nampak glitter kat kelopak mata. Bak kata encik husband, kita nak pergi makan je pun. 

Pakai la makeup yang natural, tak over. Kena pakai makeup juga la ye, supaya tak nampak pucat dan nampak ceria. Lagi pulak lampu dewan pun bukan terang mana, time makan lagi la, lilin je pasang. Cuba bayangkan kalau tak bermakeup langsung. 

Iols makeup sendirian berhad je. Tu pun 2-3 kali test makeup (before fly) before dapat approval encik husband. Memula ingat nak pakai MuA, mujur tak book, flight delay segala bagai. 5.10 minit petang bagi dapat masuk bilik. Pukul 7 nak kena ada kat dewan uols! 


Dah sampai kat dewan kena berkumpul kat lobi. Masa ni neves la kakak. Pengalaman kali pertama katakan. Tanya encik husband nak buat apa kat lobi nanti? Senang je dia jawab, pergi la cari kawan.

Encik husband kenalkan meols dengan kawan-kawan dia dan pasangan. Terus la kakak statik di situ berborak-borak ringan. Eh, ko jangan ajak membawang mengata orang pulak tau. 

Antara topik yang kami bualkan :-

1) Asal mana
2) Local or fly
3) Pukul berapa sampai ke KK
4) Baju (pompuan sangat) 
5) Kali ke berapa datang messnite
6) Aktiviti BAKAT

Kat lobi ni ada disediakan refreshing drink dan kacang sementara nak masuk dewan. Selain tu korang boleh check kedudukan tempat korang dalam dewan nanti. Plus boleh ajak pasangan bergambar dulu. Sayangnya photobooth kat luar ni agak malap. Gambar tak berapa shantek. 

Lama jugak kena tunggu kat lobi ni, korang memang kena pandai bawa diri dan beramah-tamah sebab suami memasing dah cari geng nak borak. 

Kat sini kita boleh nampak army wives yang dah selalu attend messnite dah ada geng masing-masing. Nampak tak kekok dah. 

Btw, rujuk rules berpakaian kat atas haaaa masa ni juga korang, terutamanya muka-muka baru akan diperhatikan oleh army wives yang senior. Masa kami borak-borak ni kami dihampiri beberapa army wives yang agak senior menegur kami, bersalaman, berkenalan dan memuji baju kurung kami. Impliedly memang penampilan isteri akan diperhatikan ye. Kalau tak ikut aturan yang dah ditetapkan (konon korang rasa rebelious), mungkin korang akan ditegur/dinasihati oleh senior-senior ye. Btw, apa jua tindak tanduk kita akan reflect suami kita. Makanya, ikut je rules yang dah ditetapkan. 


Bila semua dah ready, gong akan dibunyikan sebanyak 3 kali dan akan diumumkan yang makan malam dah sedia. So, boleh masuk dewan dengan pasangan masing-masing. 

Dalam dewan ni ada 4 meja panjang ditanda A, B, C & D. Saya dan encik suami dapat meja B. Kami dapat seat di tengah-tengah. Betul-betul depan lilin. Belum boleh duduk ye sebab VIP belum masuk. Kena berdiri menghadap ke laluan VIP. 

Then VIP dan pasangan akan masuk diiringi bag pipe music menuju ke High Table. Teringat masa kahwin aritu eh. Then ada nyanyi lagu, iols tak tahu lagu apa. Then ada toast kepada YDPA. Air anggur ke ribena ek. Lepas tu ada toast lagi kepada panglima dari orang tak berkhidmat under panglima tu. 

cenderamata yang iols dapat. kalau tak silap, jenis brooch pun ikut ranking hahahahha

Bila VIP duduk baru la kita boleh duduk. Bentang la napkin di riba masing-masing. Kedudukannya lelaki sebelah lelaki dan perempuan sebelah perempuan. So, sebelah kanan saya encik suami dan sebelah kiri saya puan isteri tuan mejar. Kedudukan seat kita ikut ranking.

p/s: since bawak clutch holder, boleh la pasang pada meja dan sangkut clutch. BTW, tidak dibenarkan mengambil gambar di dalam dewan ye. Gambar-gambar kakak ni semua sebelum or selepas majlis.


Then diumumkan makanan akan dihidangkan. Maka lampu dewan akan di padam dan lilin akan dinyalakan. Macam candle light dinner. Satu meja, 3 kaki lilin. Muzik live by pancaragam then pramusaji akan masuk. Seorang pramusaji untuk seorang tetamu. 

Eh, korang jangan nak suka hati terus ngap. Kena tengok dulu VIP dah start makan ke belum. Dan, jangan lupa gunakan sudu garfu serta pisau yang bersesuaian dengan menu. Pilih sudu garfu dari luar ke dalam. Or kalau susah sangat tengok dulu orang kiri kanan.

Meols pilih menu ikan dan encik suami pilih ayam. So ada tag pada kad nama kami. Hijau untuk ikan dan merah untuk ayam. Yang tak de tanda warna maknanya pilih steak. 



Haaa korang jugak tak boleh sesedap rasa nak makan ikut suka style korang. Kena makan ikut musik okey. Ada sebab diaorang bagi senarai lagu tu. Kira lagu pertama untuk pramusaji hantar food, lagu kedua start makan. Untuk appetizer dua lagu diperuntukkan sebelum pramusaji datang ambik pinggan. In between lagu korang kena stop makan iye. 

Kakak is so slow sebab sibuk kontrol diri tapi puan sebelah makan laju je, I is nervous. Untuk appetizer je 2 lagu kakak baru dapat habiskan prawn. Sedap tau. 

Then sup dengan roti. Sup yang kakak dapat banyak pulak jadi tukar dengan encik suami. Roti tu jangan ngap macam makan burger, cubit sikit-sikit sapu dengan butter. Tunjukkan kesopanan dan kesusilaanmu walaupun orang keliling makan roti ikut suka dia je. Encik suami siap cakap, awak tak boleh buat macam saya. Huuuuu

Lagi nervous sebab masa main course ada lagu yang kakak sukeeeee...Lagu Zapin Laksamana Raja di Laut. Tak tau nak nyanyi, nak makan or nak gerak-gerak kaki. Untuk main course 3 lagu. Jadi pandai-pandai la korang budget time makan.


ni je la yang dapat snap gambar, yang lain encik suami tak bagi yihhh

Untuk desserts pun kena guna sudu yang disediakan..Emmm memang sedapla dessert yang kami dapat, walaupun ada satu tu rupa macam mercun bola bak kata officer-officer ni. Iols pulak tengok macam rupa limau kasturi je dalam gelap. Tapi bila makan sedap je ada coklat cair kat dalam tu.

Last but not least baru la di hidangkan dengan kopi atau teh dengan 2 keping cookies coklat. I is happy, my tummy is happy. Masa minum kopi ni ada tayangan slide kes perang Lahad Datu dulu tu, sebab kejadian tu le tertubuhnya Medan Timur ni. Then Panglima ada buat ucapan serba sedikit. Lepas tu ada acara potong kek, then penyampaian cenderamata kepada VIP dan selepas tu majlis bersurai sekitar pukul 10.30 malam.

Kami semua bergambar le apa lagi lepas tu. Kalau ikut cerita encik suami, biasanya messnite habis lewat hingga 1-2 pagi. Kadang-kadang ada karaoke, ada poco-poco, tu yang buat jadi lama. Ini julung-julung kali habis awal.  Since habis awal, geng-geng army ni spend time berborak-borak di lobi. Haa masa ni sekali lagi pandai-pandai la ko bawak diri, either nak berdiri tepi laki ko, or nak menyediri di balik tiang, ikut la.

BTW, kakak amat berterima kasih pada semua yang sudi bagi tips dan teguran pada kakak on how bawa diri di majlis rasmi as army wife. Maklum la as civilian kita ingat cara gini sesuai dengan majlis tu, rupanya kena buat cara gitu.

So far, encik suami tak de komplen apa-apa lepas majlis makanya iols anggap telah berjaya bawa diri untuk ke messnite dengan agak cemerlangnya. Katanya kena pandai la bawa diri. Kalau semua benda nak komplen , merungut dan anggap leceh memang kita akan stress la datang event macam tu.

Tapi kakak suka attend messnite heheheh 

Sunday, 12 May 2019

VR Sweet Treat 2019


Aiyooo.. kakak kemalasan tahap gaban nak mengupdate blog yihhhh


ni ha larian sendu untuk tatapan anda semua. Asik komplen berat statik, apa tak nya, run pun jarang dah. Ni pun mujur ada. 


Tuesday, 7 May 2019

Post Sendu


Sorry guys. Lama kakak tak update entry-entry yang berinfo. Kakak punya external drive hilang uols!!! Maknanya hilang dengan gambar-gambar travel. Sob sob sob

Plus kakak jua sedang menyesuaikan diri hidup sebagai seorang isteri. Gittew. Tidak la semudah dalam drama TV3 rupanya hahahaha

Kakak janji akan update cerita-cerita syok sendiri or berinfo okey? 

Monday, 25 March 2019

One fairytale : Kad jemputan


Kad/bunting: 
Amoi Creative & Retro Art Malaya

Okey, kad kahwin (yang macam kat atas ni) saya tempah dengan Amoi Creative Card. Timeline memang cantik sangat kad tempah bulan Oktober siap, then bulan November start mengajak orang. Tapi, tapi, tapi, wedding pulak di awalkan sebulan makanya lewat la dapat kad.

Kalau tak disebabkan dah bayar memang saya nak cancel aje dengan Amoi, bukan kerja dia orang tak berkualiti. NO. Tapi dia orang bukan printing sendiri, pukal di kilang. So memang langsung tak boleh nak adjust date untuk awalkan produksi.

So, korang yang rasa-rasa memang berpotensi kena ubah tarikh ni, or melibatkan berprotokol my suggestion JANGAN ambil yang order pukal ni untuk kad kahwin. Better cari kedai yang cetak sendiri yang dekat dengan korang yang boleh korang terpa bila ada problem. Mahal sikit tak pe la daripada kad cetak lambat (yang pukal kilang ni, dari proses bincang sampai dapat kat kita almost sebulan okey? My wedding tinggal lagi 2 minggu baru kad dapat!) 

Sebagai alternative untuk hantar kad pada mereka yang perlu protokol ni, saya tempah sikit kad baru di Retro Art Malaya (RAM), kedai printing yang pernah saya tempah business card dan portfolio book untuk kelab.

Design buat sendiri guna Canva Apps. Jimat RM30 untuk design. Kenapa from the first place tak tempah dengan RAM? Dah propose kat husband dia cam tak berapa nak berkenan plus design sangat-sangat limited dan kurang cantik di mata saya. Kalau tau dari awal saya design aje sendiri and hantar dekat RAM. Mahal banyak la banding dengan yang pukal tu. 

Yang kad kat bawah ni yang saya design guna Canva Apps. Actually main sebat aje apa design yang free yang ada yang melintas yang boleh saya muatkan ayat-ayat macam pada kad ni. Yela kalau kad kahwin omputeh takdenya nak tulis panjang-panjang. 

So total kos hangus untuk kad ialah RM230 (termasuk postage) tambah RM57.50.





Friday, 15 March 2019

One fairytale : Doorgift


Simple door gift je. Paperbag beli kat Cowboy je. Saya pilih yang corak ala-ala kad jemputan kahwin kami.

1. Bahulu Gulung Kerayong Food



Ala, yang viral aritu pasal kek satu khemah. Bahulu gulung for door gift tu mak saya makan door gift yang saya dapat dari kenduri member. Terus la terpikat dengan rasanya yang sedap tu. Rasa original style lama mak saya kata.

2. Air Gau:
Sponsor by my sister, Fakhriah & her husband, Azlam 




3. Meringue Lolipop:
Sponsor by my sisters, Fauzah & Farhana. 


For children only okey. Masa my sis tanya nak tempah berapa saya main agak-agak aje sebab ramai jemputan tak bagi comfirmation dan ramai juga yang tak disangka datang. So, yang datang lewat memang tak sempat dapat. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...