Penafian

SAYA TIDAK MEMBERI KEBENARAN KEPADA MANA-MANA PIHAK MENGGUNAKAN GAMBAR-GAMBAR MILIK SAYA BAGI TUJUAN PROMOSI, PERNIAGAAN ATAU APA-APA TUJUAN TANPA SEBARANG KEBENARAN BERTULIS DARI SAYA.

Pepěne


Kali ni kakak nak bagi resepi kuih traditional Negeri Pahang iaitu Kuih Pepena atau Kuih Pena. Kuih ni popular di sekitar Pahang Tengah khasnya di Chenor dan Temerloh. Akan tetapi Kuih Pepena resepi keluarga kakak agak berbeza dengan kuih Pepena yang biasa. Kuih ni bila-bila masa nak buat pun okey je, tapi paling wajib buat time puasa. Masa kecik-kecik dulu memang biasa tolong wan (nenek) buat kuih ni. Dah tua-tua ni malas wahahah tapi baru-baru ni kakak tolong mak kakak buat so recall la balik resepinya. 




Bintang

1) Tepung beras 1 cawan
2) Tepung pulut 3 sudu
3) Air/air pandan

Campur semua bahan dan uli hingga jadi doh macam nak buat kuih buah melaka/onde-onde. Bentukkan menjadi bintang 4. Susun dalam loyang yang telah dilapik dengan daun pisang (dilayur) yang sapu dengan minyak masak.



Tapak

1) Sedikit tepung beras
2) Air/air pandan
3) 5 sudu besar nisan kabung/gula kabung yang dicairkan/gula melaka/merah yang dicairkan
4) 1 biji telur (optional. sesuai masukkan kalau buat banyak loyang) 
5) 1 sudu besar gula putih
6) Seulas bawang merah. Mayam halus dan ramas sedikit menggunakan hujung jari

Kacau sebati bahan 1-5. Bancuhan akan berwarna coklat muda. Tapis, masukkan bawang dan curahkan dalam loyang tadi. Kukus sehingga masak.



Semua bahan adalah anggaran sahaja ye, sesuaikan ikut berapa loyang yang korang buat. Resepi di atas dapat 2 loyang. Rasa bintang tu tawar, jadinya tapak mesti kena betul-betul manis baru umph rasa dia. Kalau tak manis tak sedap.



No comments:

Post a Comment

7 Days, 7 Favourites